![](/media/lib/52/fala-e7ff46ad8ddaa26ee499408dc317fbcf.jpg)
Pielenie rybiego ogródka
21 czerwca 2010, 15:10Stegastes nigricans, ryby z rodziny garbikowatych, regularnie pielą swoje podwodne ogródki. Wyrywają to, co uważają za chwasty, stymulując w ten sposób wzrost ulubionego pokarmu – polisyfonii, glonu morskiego z rzędu Ceramiales z nitkowatą, rozgałęzioną plechą.
![Amerykańskie śniadanie© SpooSpalicencja; Creative Commons](/media/lib/10/1182848543_630596-678a639b1799ee0d8ffa78b0de954b18.jpeg)
Śniadanie idealne
26 czerwca 2007, 08:55Pod przewodnictwem profesora Davida Bentona z Swansea University psycholodzy badali nawyki żywieniowe brytyjskich uczniów szkół podstawowych (6- i 7-latków). Okazało się, że tradycyjne niemieckie śniadania, na które składają się m.in. szynka i ser, mogą wspomagać funkcjonowanie intelektualne. Polepszają pamięć oraz korzystnie wpływają na uwagę.
![](/media/lib/131/n-otyle-dzieci-5dc86bd7517c40b67ed235117804ab06.jpg)
Dzieci będące jedynakami częściej mają nadwagę
18 września 2012, 06:49Ryzyko nadwagi czy otyłości jest u jedynaków o ponad 50% wyższe niż u dzieci (w wieku 2-10 lat) mających braci lub siostry. Naukowcy z Sahlgrenska Academy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych 12720 mieszkańców 8 europejskich krajów, m.in. Szwecji
![](/media/lib/53/pralinki-09a8ac5680f3edf09d322858e941b16b.jpg)
Czekolada obniża śmiertelność po zawale
14 sierpnia 2009, 11:05Czekolada zwiększa przeżywalność pacjentów po przebytym zawale serca. Osoby, które jedzą ją 2 lub więcej razy na tydzień, ok. 3-krotnie obniżają prawdopodobieństwo śmierci z tego powodu. Mniejsze ilości nie działają już tak silnie, nadal jednak zapewniają jakąś ochronę (Journal of Internal Medicine).
![](/media/lib/366/n-noc-32cebe832e7ed44e12976013aed501da.jpg)
Jak bezsenne noce mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie jelit
19 września 2019, 10:56Zaburzenie genów zegarowych pewnej grupy komórek z jelita - naturalnych komórek limfoidalnych typu 3. (ang. Type 3 Innate Lymphoid Cells, ILC3s) - prowadzi do spadku ich liczebności, ciężkiego stanu zapalnego, problemów z barierą jelitową i nasilonej akumulacji tłuszczu. Wg autorów badania, to po części wyjaśnia, czemu u osób, które pracują nocą czy zmieniają strefy czasowe, często występują otyłość lub nieswoiste zapalenia jelit (IBD).
Gdy lubisz siebie, lepiej się odżywiasz
14 sierpnia 2006, 12:44Nowe badania wskazują, że kobiety akceptujące swoje ciała odżywiają się zdrowiej niż panie, które chcą coś w sobie zmienić.
![](/media/lib/7/1178176473_228250-2cd2e14965abee785fc6688c53bd6671.jpeg)
Bobas na sodówce
8 września 2010, 08:43Najnowsze badania australijskie wykazały, że zdarza się, iż już miesięcznym dzieciom rodzice podają biszkopty, lody i napoje gazowane. Ich dieta zawiera obfitujące w tłuszcz, sól i cukier pokarmy, choć Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by przez pierwsze 6 miesięcy życia karmić niemowlęta wyłącznie piersią (Nutrition & Dietetics).
![Terminal LAX wczesnym rankiem](/media/lib/16/1192440925_753943-dba618f80dbbeab9b6e514404f0a2563.jpeg)
Gra w strażników i złodziei
15 października 2007, 09:33Zespół Praveena Paruchuriego z Uniwersytetu Południowej Kalifornii w Los Angeles wykorzystał teorię gier do wyprowadzenia w pole przestępców i usprawnienia pracy strażników na lotniskach. Obecnie technologia jest testowana na LAX (Los Angeles International Airport).
![](/media/lib/147/n-oliwki-3cb4c34e2de98aff5a9564589ec6a033.jpg)
Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?
28 stycznia 2013, 11:43Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.
![](/media/lib/21/1200652512_562483-aa76530fc647f8cc62ea06f8f62d804d.jpeg)
Chroniczny ból postarza
18 września 2009, 08:27Osoby cierpiące na chroniczny ból wykazują taki sam stopień niepełnosprawności jak ludzie o 20-30 lat starsi. Oznacza to, że przewlekły ból doprowadza do powstania w młodszym wieku funkcjonalnych ograniczeń kojarzonych zazwyczaj ze starzeniem (Journal of the American Geriatric Society).